Lepota - Aromaterapija i njeno znacenje

Aromaterapija je potpuno prirodan metod koriscenja isparljivih biljnih ulja, ukljucujuci esencijalna ulja, u svrhu poboljsanja fizickog i psihickog stanja. Danas, aromaterapija je pre svega nacin odrzavanja dobre psiho-fizicke kondicije i ulepsavanja zivota.

Aromaterapija je jedna od najpopularnijih grana nekonvencionalne medicine u zapadnoj Evropi, SAD, Kanadi, Australiji i Japanu. Veliku popularnost aromaterapije dokazuju brojni edukacioni centri sirom sveta, specijalizovani casopisi, brojne knjige, publikacije, istrazivanja. Zatim, tu su naucni instituti i aromaterapeutski centri. U Francuskoj, na primer, esencijalna ulja i njihovu aplikaciju propisuju lekari, specijalisti aromaterapije, a lekovi se podizu u apoteci specijalizovanoj za aromaterapiju.

Prijatna i prirodna aroma moze imati pozitivne psiholoske efekte na coveka. Esencijalna ulja, cist ekstrakt biljke, pruzaju nam i psihicku i fizicku korist kada se koriste na pravi i bezbedan nacin. Pomocu razlicitih aromaterapeutskih metoda etericna ulja veoma brzo prodiru u kozu, najpre u masne delove, a zatim brzo prelaze razne slojeve. Na kraju dospevaju u krvotok koji lekovite cestice prenosi kroz ceo organizam. Ulja se apsorbuju u periodu od 20 do 70 minuta. Ovo je veoma vazna cinjenica, jer je najvaznija osobina aromaterapije svestranost njenog delovanja.

Esencijalna ulja su vazna zbog svojih antibakterijskih, antimikrobskih i antivirusnih svojstava. Ona napadaju klice, ali pri tome ne ostecuju tkiva.

Postoji veliki broj esencijalnih ulja, ali svako od njih ima povoljan uticaj na nekoliko vrsta tegoba. Na primer, ulje lavande je opstepoznato kao jedan od najboljih antiseptika u aromaterapiji, ali ono takodje otklanja umor i depresiju, podize raspolozenje, pomaze kod kaslja, i osvezava vazduh.

Parfemska ulja (perfume oils, fragrance oils, fragrances) nisu isto sto i esencijalna ulja. Parfemska ulja sadrze neprirodne hemikalije i nemaju terapeutska svojstva esencijalnih ulja.

Korist od arome:
Esencijalna ulja koja culom mirisa dospevaju u telo stimulisu mozak na pozitivan nacin, a prirodne komponente esencijalnih ulja dolaze u pluca i takodje daju pozitivan ucinak. Sicusni molekuli mirisa deluju na centre nervnog sistema i izazivaju psihicko-psiholosku reakciju. Mnoga esencijalna ulja imaju svojstvo da uspostave fizicku i psihicku ravnotezu organizma. Ova ulja ublazavaju stres, mogu osveziti pamcenje i jacaju oslabljeni krvotok. Ali, treba biti veoma oprezan: nepravilna upotreba esencijalnih ulja moze dovesti do ozbiljnih posledica.

Korist od fizicke aplikacije:
Komponente razlicitih ulja pomazu kod raznih zdravstvenih, estetskih i higijenskih stanja koze. Ova ulja su u odredjenom stepenu baktericidna, a neka pomazu cak i kod lecenja virusnih infekcija. Deluju kao antiseptici, antireumatici, potpomazu cirkulaciju krvi i limfnu drenazu, povoljno deluju na endokrini sistem, pomazu kod mrsavljenja i PMS-a, imaju jako stimulativno dejstvo. Takodje blagotvorno deluju na iritiranu i zapaljenu kozu, pomazu kod lecenja akni, dermatitisa, ekcema, psorijaze, rana i povreda.

Posto su esencijalna ulja tako mocna i koncentrovana, nikada se ne smeju nanositi na kozu u nerazredjenoj formi. Da bi se esencijalno ulje bezbedno nanelo na kozu, ono se prvo razredi u tzv. ‘nosecem’ (baznom ili carrier) ulju, koje je u stvari neko blago biljno ulje. Vise o ovim uljima citajte u nasim tekstovima ‘Sta su bazna ili noseca ulja’ i ‘Svojstva nosecih ulja’.

Ostala korisna dejstva:
Esencijalna ulja su nam od visestruke koristi. Neka su prirodani pesticid, neka odbijaju insekte, kao npr. citronela svece koje se pale leti da bi odbijale komarce. Koriste se i da nam poboljsaju atmosferu u kuci i na poslu, da osveze prostoriju i podignu nam raspolozenje. Procitajte nas tekst ‘Esencijalna ulja u domacinstvu’.

Mesavine esencijalnih ulja:
Esencijalna ulja se mogu medjusobno mesati da bi se dobio specijalno prijatan miris, a mesavine se upotrebljavaju da bi donele izvesnu zdravstvenu korist. Sinergisticka mesavina ispravno odabranih ulja ima veci ucinak od upotrebe pojedinacnih ulja. Ali, prilikom pripreme mesavina, nikada ne treba kombinovati vise od 5 ulja, jer se iznad tog broja gubi njihovo sinergisticko dejstvo.

O proizvodima aromaterapije:
Nisu svi proizvodi na kojima pise ‘aromaterapija’ cisti i prirodni. Proizvodi koji sadrze vestacke sastojke namaju prava aromaterapeutska svojstva. U najgorem slucaju, od njih nema nikakve koristi. U najboljem slucaju daju samo delic od koristi koju imamo kada upotrebljavamo cista esencijalna ulja. Detaljnije informacije u tekstu ‘Esencijalna ulja’.

Kupci koji traze potpuno prirodan proizvod, moraju da obrate paznju na njegov sastav, da ne bi kupili nesto sto sadrzi parfemsko ulje ili neciste, hemijske sastojke. Ukoliko zelite da saznate vise, procitajte nas tekst ‘Kupovina esencijalnih ulja’.

- hvala e-s