Zdravlje - Aloe vera

Lekovita vrednost Aloe vera mnogima još nije poznata. Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana, od davnina cenjena u kozmetici. Upravo radi svojih smirujućih i ublažavajućih svojstava danas se najviše koristi kao osnovni sastojak mnogih proizvoda za zdravlje, lepotu, negu kože i kose. Utvrđeno je da pruža olakšanje i osveženje i pomaže bržem zarastanju rana i opekotina. Najdelotvornija je tek kada njeni sastojci počnu delovati u samom tijelu.

Nova zdravstvena istraživanja dokazala su direktnu vezu između hroničnih bolesti i slabljenja ili poremećaja našeg imunog sistema. Iako tradicionalna medicina nudi različita rešenja za lečenje ili smanjivanje posledica hroničnih bolesti, ona još uglavnom sanira posledice, a ne i uzroke... S druge strane današnji tempo i način života izlažu nas različitim otrovima koji negativno deluju na naš obrambeni sistem. Te opasnosti spojene s posledicama svakodnevnih stresova dodatno slabe naš organizam i često su uzrok različitim hroničnim stanjima. Od njih do hroničnih bolesti, mali je korak. Odgovor za mnoge probleme prouzrokovane hroničnim bolestima nalazi se u našem obrambenom sistemu: on je upravo i stvoren da nas štiti. A aloe vera u tome može značajno da pomogne.

Unutarnji mesnati deo te polutropske biljke služi kao skladište vode i sličan je gelu. Aloe vera ima jedinstvenu biohemijsku strukturu: sadrži izvanredno uravnotežene količine vitamina (C i E), minerala - naročito cinka, polisaharide, kao i enzime. Između 200 bioaktivnih sastojaka ta biljka ima i 20 osnovnih aminokiselina. Sami sastojci su vrlo jednostavni, ali jedinstven je način na koji ih aloja spaja. Iako još nije do kraja poznat tačan način delovanja svih sastojaka, naučnici zaključuju da se oni sinergetski nadopunjuju kako bi poduprli mnoge korisne učinke Aloe vera na ljudsko zdravlje. Aloe vera je jedna od najkorisnijih biljaka na našoj planeti: utvrđeno je da osim blagotvornih učinaka na kožu, sadrži i sastojke koji pomažu čišćenju organizma, kao i reguliranju i optimalnom usklađivanju prirodnih telesnih imunoloških mehanizama kojima se naše tijelo brani od bolesti. Sadrži i materije koje ublažavaju posledice različitih upala i alergija, delotvorna je kod bolesti desni, pomaže lučenje želudačnih kiselina, itd. Ni jedna druga biljka nema tako mnogo zdravstvenih delovanja - stručnjaci kažu da je to prava apoteka u biljci!

- hvala e-s