Kulinarstvo - Rolat od mesa

Može se praviti od teletine, svinjetine ili piletine.
Ako se pravi od teletine ili svinjetine potrebno je oko 1 kg mesa razviti tako da se dobije jedna velika šnicla i tu šniclu istući tucnjem za meso da ne bude previše debela.
ako se pravi od piletine treba iz pileta odstraniti sve kosti. Jedno veće pile se prereže uzdužno preko grudi tj preko bijelog mesa pa se oštrim nožem odstrane sve kosti iz pileta a krila i batak (samo onaj šiljati dio)se odrežu i pile se takođe istuče da se fino rastanji.
Na razvijeno meso se složi tanko narezan dimljeni vrat ili pančeta a preko nje se složi red kuvanih jaja pa se meso oko jaja zavije u rolat i zamota koncem da se ne raspadne u toku pečenja. Potrebno je 7-8 kuvanih jaja.
Rolat posoliti, preliti uljem i vodom i peći kao i svako drugo pečenje a kada je pečen zaviti ga u foliju dok je još topao da bi spolja omekšao i da bi se kasnije mogao lakše sjeći.Može se u to pakovanje usuti i 2-3 kašike soka od pečenja da bi rolat bolje omekšao.
Sjutradan rolat sjeći na šnite debele oko 1cm.
Veoma je ukusan i dekorativan. Uz ovaj rolat možeš napraviti rusku salatu i ispržiti krompir.
Ako se rolat pravi od teletine postupak je sličan pravljenju karađorđevih šnicli a ako se pravi od piletine nešto je komplikovanije .

- hvala irena