Kulinarstvo - Grcka baklava

1/2 kg tankih kora za baklavu... ne znam gde ste, ali trazite najtanje koje mozete da nadjete- izgledaju bukvalno kao flis papir
100 g kvalitetne mlecne cokolade - ja uvek stavljam Nestle (izrendana),
150 g mlevenih + 150 g seckanih lesnika (pecenih pa ljustenih) ili oraha ili njihova kombinacija - lepa je u svim varijantama, i 250 g putera.
Za sirup 750 g secera i 1/2 l vode.

Pripremanje: Prvo se obilato natrlja puterom pleh od rerne, a posle se napravi nadev od lesnika (oraha) i cokolade (mleveni- seckani lesnici + rendana cokolada) i od te mase se stavlja po 3 supene kasike toga na svaku koru posebno.
E sad, - kora - pa 3 kasike po duzini (ne kao da mazete po palacinki ili rolatu - nego jedno 2 cm od donje horizontalne ivice - pa po duzini i samo rolati sto cvrsce). Znaci izgleda kao cvrsta palacinka u kojoj je ceo nadev na jednom mestu - u sredini. Tako se urolaju sve kore, popredjaju stisnuto jedna uz drugu, malo skratiti krajeve ako treba, preliti pazljivo rastopljenim puterom i staviti da se pece na 200 C samo 20 min. Odmah posle staviti i sirup da se kuva od 750 g secera i pola litre vode, ali da vri samo 10 min. Vreo sirup ide preko vrele baklave.
Sluziti tek kad se dobro ohladi.

- hvala EI_