Poslastice, torte i kolači - Japanski vetar sa lesnicima (torta)

*** I nacin: ***

Napraviti 2 kore na sledeći način: Umutiti 250 g šećera sa 5 belanaca u to dodati kada je umućeno 1 kašiku soka od isćeđenog limuna. Staviti u podmazan pleh peći. Rernu zagrejati na 200°C kada se zagreje staviti pleh unutra i odmah smanjiti na 150°C i sušiti koru 45 minuta. Onda isključiti rernu i ostaviti koru u zatvorenoj rerni da se ohladi.

Fil: Umutiti 10 žumanaca sa 300 g šećera, 2 vaniln šećera, u to dodati 10 kašika mekog brašna i skuvati u 1 litri mleka. To ostaviti da se ohladi. 300 g lešnika ispeći u rerni i samleti. Takođe samleti 150 g keksa (da bi bilo kompaktnije). Umutiti 3 putera po 125 g sa 200 g šećera u prahu, u to dodati ohlađen fil i mutiti. Masu podeliti na dva dela u jedan deo dodati samlevene lešnike i keks, drugi deo ostaviti žut.

Filovati prvu koru tako što prvo stavite koru pa braon fil koji sadrži lešnike i keks pa drugu koru, pa preko druge kore žuti fil i omalterišete oko torte.
Onda umutiti 2 slaga preko torte.

*** II nacin: ***

Kore:
Za jednu koru umutiti 5 bjelanaca sa malo sirćeta ili limunovog soka pa im dodati 10 kašika šećera i mutiti da se dobije čvrst snijeg. Umućenim bjelancima dodati 5 kašika sjeckanih oraha i 3 kašićice prezle ili mljevenog keksa. Koru peći na 200 C dok porumeni pa onda smanjiti temperaturu na 150 i sušiti koru još oko 40 min.Napraviti 3 ovakve kore.

Fil:
Za fil umutiti 15 žumanaca sa 300 gr šećera, 3-4 kesice vanile, 2 pudinga od vanile, 2 kašike griza i 7 dl mlijeka pa kuvati na pari. U hladan fil dodati 300 gr umućenog margarina(može 1/2 margarina i 1/2 putera).

Posebno umutiti 3 šlaga pa im dodati 100 gr pečenog mljevenog lješnika.

Slagati koru, fil, šlag sa lješnicima, kora , fil, šlag sa lješnicima, kora, premazati cijelu tortu filom pa onda odozgo šlagom sa lješnicima a preko toga premazati sa još 3 umućena šlaga.

- hvala komsinica