Kulinarstvo - Dzem od jagoda

*** I nacin: ***

Voda nije potrebna! Naprotiv, vodu, tj, sok koji jagode puste u toku kuvanja treba odliti - od toga moze da se napravi dobar, koncentrisani sok na razredjivanje.

Dovoljne su samo jagode i secer, voda nikako!
Na 1 kg jagoda ide 1/2 kg secera. Posuti jagode u sloju secerom i sacekati da jagode puste sok. Odliti ga u drugi sud. Onda se jagode ispasiraju i stave na vatru da se dzem kuva. U toku kuvanja se opet oslobadja mnogo soka koga isto treba odlivati i iskristiti za gore pomenuti sok, da bi dzem bio gusci.

Ja sam kuvala pre mesec dana, dzem je fantastican, skoro smo ga vec pojeli, ali sam se namucila sa tom vodom koga jagode pustaju, stalno sam ga vadila. Na kraju sam od 10 kg jagoda dobila i 5 l ukusnog soka na razredjivanje i 4 - 5 kg dzema.

*** II nacin: ***

1 kg ociscenih jagoda
1000 - 1200 g (ako volite sladje) secera
sok od 1 limuna

Pripremanje: Od jagoda napravita pire, ali obavezno drvenom kasikom, pomjesajte sa secerom i neka odstoje 10 - 15 min. Stavite da se kuha 15 - 20 min.
Skinite pjenu.
Pred kraj kuhanja dodajte limunov sok i po volji malo sjeckanih oraha (ljesnika, badema...).
Pokrite vlaznom krpom i pustite da se hladi i ohladjeno stavite u tegle.

Vazno! Nikako ne kuhajte u posudju od metala (rotsfraj i sl).

*** III nacin: ***

Dzem pravim isto kao slatko samo stavljam manje secera. Ponekad koliko je to odredim i da li su jagode sladje ili ne.

Recimo stavite 1/2 kg secera na 1 kg jagoda.
Ne prelivate sa sokom od limuna ili limuntus sa vodom vec jagode ili izrezete na cetvrtine ili izmiksate i ubacite u uspinovan secer. Na kraju dodate limun (ako volite da kisi - bilo isecen, bilo sok od limuna).
Neko doda i malo iseckanih oraha, ali ja ne volim jagode i orahe (to mi je bolje kad je u pitanju slatko od narendanih dunja). Za slatko obicno uzmem jagode velicine oraha, one velike nikada ne mogu ostati cele.

- hvala mila