Kulinarstvo - Krempita sa jagodama

300 - 400 g jagoda (ja sam stavila 400) oprati i isjeckati na 1/2 pa pomiješati sa 100 g šećera u prahu i prokuvati da proključaju pa im dodati 20 g želatina (koji je prethodno bio natopljen u 10 kašika hladne vode i ostavljen da nabubri). Jagode ostaviti da se ohlade a za to vrijeme na pari skuvati 2 jaja sa 100 g šećera u prahu pa i ovaj fil ostaviti da se ohladi. Kada su filovi hladni pomiješati jaja sa 1/2 tj 125 g umućenog putera. Jagode promutiti mikserom da se dobije kašasta smjesa pa ih dodati jajima. Umutiti 3 bijela šlaga pa promiješati sa filom od jaja i jagoda a može se dodati i malo ruma ili vanile po ukusu.

Lisnato tijesto razviti i peći u plehu dimenzija oko 25x40. Jednu koru ostaviti cijelu a drugu kada se ohladi isjeći na kocke.
U pleh (koji mora biti dubok da fil ne iscuri) staviti cijelu koru pa preko nje sipati fil od jagoda i ostaviti 2 - 3 sata u zamrzivač da se stegne. Umutiti 3 žuta šlaga pa kada se fil stegne premazati šlag preko a odozgo staviti isječene kocke lisnatog tijesta i posuti ih šećerom u prahu i vanilom.

- hvala irena