Glavna jela i predjela - Prelivi za jela od ribe

Kuvana ili pečena riba najčešće se servira uz bareno povrće, ređe sa prelivima koji pored ukusa koji daju pripremljenoj ribi imaju višestruku namenu. Njima se, pre svega, jela čine pikantnijim, popravlja se ili daje ukus pripremljene ribe, postiže sočnost (posebno kod pripremanja ribe pečenjem), a ne treba zaboraviti ni učinak preliva u izgledu serviranih jela od ribe.
Stoga Vam toplo preporučujemo sledeće prelive koji se mogu koristiti kod svih vrsta riba, bez obzira na poreklo. Naravno, ukoliko imate neki interesantan recept ili možda neku Vašu posebnu đakoniju možete nam je poslati.

Zeleni umak:
1 veza mirođije, peršuna i celera
tvrdo kuvano jaje
2 dl majoneza
so, biber
sok od limuna

Zelen odvojiti od peteljki i sitno iseckati, pomešati je sa, takođe, sitno iseckanim tvrdo kuvanim jajetom i izmešati. U majonez dodati so, biber i limunov sok i sve to dobro sjediniti sa napred pripremljenom masom. Ovo je odličan dodatak kako za kuvanu, tako i za pečenu i prženu ribu svih vrsta.

Maslac sa renom:
150 grama maslaca
jabukovo sirće
2 kašike narendanog rena i so

Penasto umućenom maslacu dodavati prema ukusu so. U dve kašike sveže narendanog rena dodati jabukovo sirće (može i kašika kisele pavlake) i sve pomešati sa maslacem. Ovaj preliv treba dekorisati i služiti uz kuvanu i pečenu ribu

Pikant umak:
1 ljuta papričica
2-5 čena belog luka
2 jajeta
2 dl ulja
aleva paprika, biber, so, sok od limuna

U slatku alevu papriku dodati predhodno sitno iseckani beli luk i ljutu papričicu i izmešati. Žumanca umutiti i dalje muteći dodavati kap po kap ulja. Kada su žumanca umućena kao za majonez, dodati iseckani luk i papriku i dobro promešati. So, biber i sok od limuna dodavati prema ukusu. Ovaj umak prvenstveno se servira uz pečenu i prženu ribu.

Preliv sa majonezom:
3 jajeta
glavica belog luka
3dl maslinovog ulja (može i obično)
so, biber i sok od limuna

Odvojena žumanca umešati, a zatim im kap po kap dodavati ulje i nadalje mešajući. Čim smesa postane gušća, ulje se može ulivati i brže. Na kraju dodati zgnječeni beli luk, so, biber i limunov sok. Sve dobro izmešati i ostaviti na hladnom mestu. Ovaj preliv valja ukrasiti peršunovim lišćem, a može se servirati uz ribu pripremljenu na bilo koji način.

Preliv sa renom i pavlakom:
2-3 kašike rendisanog rena
1 dl pavlake
čaša jogurta
so, biber i limunov sok

U umućenu pavlaku dodati jogurt, ren, so, biber i sok od limuna. Ako nemate lumun može se koristitii jabukovo sirće. Zavisno od ukusa, prelivu se može dodati i malo šećera kako bi se neutralisao jak ukus rena. Služiti uz pečenu i prženu ribu.

- hvala e-s