Razno - Pravilno kuvanje testenine

Testenine morate kuvati u velikoj količini vode. Za 1 kilogram potrebno je 6, ali ne treba više od 10 litara vode. Dodajte jednu kafenu kašičicu soli na litar vode, biće ukusnija. Stavite malo masnoće da se ne bi lepila. Testeninina će biti kvalitetnije pripremljena ako za kuvanje koristite lonac.

PRAVILNO KUVANJE TESTENINE
Testeninu obavezno sipajte u uzavrelu vodu. Tada će naglo pasti temperatura, a da bi što pre ponovo došlo do ključanja potrebno je pojačati «vatru». Ukoliko za ovo nemate mogućnosti, testeninu dodajte postepeno. Uradite to u što kraćem vremenu, ne prekidajući ključanje. Odmah nakon stavljanja, kao i za vreme kuvanja promešajte nekoliko puta.
Pretpostavljate da je testenina skuvana kada nakon njenog sipanja prođe desetak minuta od prvog ključanja. To morate proveriti. Prikladan način je da je presečete nožem. Ukoliko se beo presek nekuvane testenine izgubio i postao staklastomutno-žućkast, kuvanje je završeno. Bićete ipak najsigurniji ako je zatim probate: treba da bude elastična u dodiru sa nepcima i takva da može da se grize. Testenina je nedokuvana ukoliko pri žvakanju pokazuje i najmanje znake krutosti. Prekuvana je ako je bela, mekana, opuštena i gnjecava. Kada ste utvrdili da je skuvana, sipajte čašu hladne vode i lonac skinite sa štednjaka.
Sadržaj lonca odmah prespite u cediljku i isperite pod mlazom tople vode temperature oko 50 stepeni C.
Prilikom serviranja, testenina mora da bude topla. Najbolje je da je kuvate tek onda kada je preliv za nju, ili jelo kome treba da je dodate već pripremljeno.

OBRATITE POSEBNU PAŽNJU

TESTENINA ĆE BITI SLEPLJENA:
*ako je ne kuvate u potrebnoj količini vode
*ako je ne mešate pri sipanju i kuvanju
*ako ne dodate malo masnoće
*ako je ne ispirate dovoljno dugo toplom vodom.

TESTENINA ĆE BITI MEKANA:
*ako je prekuvate
*ako je ostavite da stoji u vodi nakon kuvanja.

TESTENINA ĆE BITI ŽILAVA:
*ako je ne kuvate dovoljno dugo :žilavo-krta
*ako je stavite da se kuva u toplu vodu koja nije proključala:gnjecavo-žilava

TESTENINA ĆE BITI UKUSNIJA:
*ako posolite vodu
*za slana jela 10 g soli na litar vode
*ako dodate masnoću ključaloj vodi, neposredno pred stavljanje testenine
*ako je servirate toplu

TESTENINA ĆE BITI UKUSNIJA U SUPAMA I ČORBAMA:
*ako zakuvate sa testeninom samo onu količinu koja će se pojesti za taj obrok. Ostatak koji nećete odmah upotrebiti, zakuvaćete sa testeninom neposredno pred sledeću upotrebu.

TESTENINA ĆE BITI UKUSNIJA U JELU:
*ako servirate posebno testeninu, a posebno umak ili ragu, jer su ukusi u pogledu dodataka testenini različiti
*ako preostalu testeninu ohladite, dobro poklopite i stavite u hladnjak, a zatim neposredno pred obrok podgrejete uz dodatak manje količine mleka.

- hvala e-s