Uradi sam - Kako preživeti vrućine !!!

Da biste izašli na kraj s visokim temperaturama, vodite računa o načinu ishrane, unosite tečnost, zaštitite se od loših spoljnih uticaja i umereno se bavite nekom aktivnošću.

Stručnjaci ukazuju da je neophodno da se prilikom nesnosnih vrućina više odmaraju oni koji spadaju u grupu takozvane osetljive populacije - deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje se bave teških fizičkim poslovima i oni čiji je posao vezan za rad na otvorenom prostoru.
Redovni obroci
Svim građanima se preporučuje da imaju redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak i večeru i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.
Shodno polu, uzrastu, fizičkoj aktivnosti i vrsti rada, tokom dana treba konzumirati hleb u količini od četiri do sedam parčića srednje veličine.
Takođe, neophodan je unos mleka ili mlečnih proizvoda sa odgovarajućim procentom mlečne masti, termički dobro obrađenog mesa - piletina, ćuretina, riba, junetina i teletina - kuvana, dinstana ili pripremljena na grilu, tokom četiri do pet dana u nedelji.
Kroz prepodnevnu i poslepodnevnu užinu treba unositi oko pola kilograma dnevno dobro opranog voća, dobro oprano sveže povrće uz doručak i ručak, oko 300 grama dnevno, povrće u vidu ukusnih i umereno začinjenih kuvanih jela - supa, čorbe, variva.
Dosta tečnosti
Tokom vrelih dana izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti jer organizmu tada najviše prija i pomaže voda.
Kod visokih temperatura odrasle zdrave osobe treba da unose osam do 10 čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.
Pored vode, dobar izbor su i mleko i voćni sokovi, a istovremeno treba smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića jer deluju kao diuretici, odnosno uslovljavaju dodatni gubitak vode.
Ukoliko se koristi flaširana mineralna voda, preporučuje se negazirana i umereno hladna. Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutljaj po gutljaj, i ne treba preterivati sa upotrebom previše hladnih napitaka.
Osobama starijim od 65 godina savetuje se da često piju tečnost, bez obzira na to da li su žedne, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi.
Osvežite se
Zaštita od spoljnih uticaja u boravišnom prostoru podrazumeva redovno održavanje lične higijene - tuširanje - kupanje mlakom vodom pre odlaska na spavanje, nakon dolaska sa posla, iz grada, mesta za rekreaciju; svakodnevno održavanje toalete genitalija, pazuha, nogu, lica, pranje zuba.
Takođe se preporučuje redovno provetravanje prostorija, upotreba zavesa na prozorima, podešavanje rada klima-uređaja tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od sedam do 10 stepeni, što pomaže organizmu da upotrebi mehanizme za rashlađivanje i na pravi način se prilagodi vremenskim prilikama.
Zaštita
Na otvorenom prostoru građanima se preporučuje da nose odeću od prirodnih materijala, udobnu obuću, da se zaštite šeširom ili kačketom, da se rashlađuju lepezama i zaštitite kožu odgovarajućim kozmetičkim preparatima, naročito tokom sunčanja, koje se ne preporučuje u periodu između 11 i 16 sati.
Umereno vežbajte
Lekari preporučuju da se ne preteruje s fizičkim naprezanjem, vežbanjem i dugim hodanjem, kao i da se na počinak ide pre ponoći, jer tada san krepi umoran organizam, regeneriše tkiva i čini da je osoba sutradan potpuno odmorna i manje nervozna ....

- hvala Milan018