Razno - Soda bikarbona u kućanstvu

Soda bikarbona je blago, ali učinkovito abrazivno sredstvo. Koristi se za poliranje i izbjeljivanje. Odlična je za uklanjanje neugodnih mirisa.
Harry Godwin i drugi autori navode sljedeće mogućnosti upotrebe sode bikarbone:

- može se koristiti za gašenje vatre, posebno u situacijama kad se za gašenje ne smije koristiti voda (zapaljena mast i vatra na električnim ureajima).

- radi veće čistoće (posebno uklanjanja masnih mrlja), blagog izbjeljivanja i uklanjanja kamenca, dodajte pola šalice sode bikarbone na jedno punjenje stroja za pranje rublja.

- da biste uklonili neugodne mirise i radi čišćenja, isperite u otopini sode bikarbone kantu za smeće, dječje bočice i termos boce, plastične posude, češljeve i četke, zastor za tuš-kabinu i sl. Pokrenite aparat za kavu ili stroj za pranje suđa s otopinom sode bikarbone. Koristite sodu bikarbonu za čišćenje mrlja i uklanjanje mirisa s ruku. Sodom bikarbonom nemojte čistiti aluminijske posude.

- za zagorene naslage u tavi ili na roštilju i sl., namažite mjeavinom sode bikarbone i vode, ostavite da stoji 10-tak minuta ili preko noći (ovisno o debljini i tvrdokornosti zagorenog sloja) te ostružite prljavštinu. Slično možete učiniti sa masnim podom garaže.

- radi uklanjanja neugodnih mirisa, pospite sodom bikarbonom tepih, odnosno unutrašnjost cipela i tenisica, ostavite neko vrijeme i očistite usisavačem. Također, stavite posudu sode bikarbone na dno hladnjaka ili 'zahoda' za mačke ili pse.

- nanesite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i koristite je za čišćenje i poliranje površina: mramora, plastike, kupaoničkih elemenata, srebra, bakra, čelika, stakla i porculana.

- obrišite prozore otopinom sode bikarbone kako kapljice kiše ne bi ostajale na staklu.

- soda bikarbona pomaže kod uboda insekata, opekotina od sunca i iritacije kože. Također je možete koristiti za pranje zubi radi blagog izbjeljivanja. Isperite usta otopinom sode bikarbone radi uklanjanja neugodnog mirisa.

- sodu bikarbonu možete pomiješati s tekućim deterdžentom, po mogućnosti ekološkim, za većinu prethodnih mogućnosti.

- hvala m