Razno - Soda bikarbona u kuhinji

Mješavinom sode i vode možete očistiti unutrašnjost mikrovalne pećnice, frižidera i vanjske površine u kuhinji. Sredstvo će biti i učinkovitije ako u njega dodate malo vinskog octa.
Izbijelite požutjele površine u kuhinji tako što ćete pomiješati četvrt šalice sode i nekoliko šalica tople vode. Nanesite je i ostavite da djeluje 15 minuta, a potom izribajte i kuhinjske će površine ponovno zablistati. Izbijeliti možete i staro posuđe za kuhanje ako u njemu 10 minuta prokuhate vodu u koju ste stavili malo sode. Na isti način možete ukloniti ostatke masnoće i miris pečenja iz tave.
Ako su se u perilici posuđa stvorile mrlje, u nju stavite šalicu sode i uključite program za pranje. Sodu možete dodati i sredstvu za čišćenje koje inače koristite kod svakog pranja posuđa u perilici.
Soda izvrsno upija mirise iz hladnjaka, mikrovalne pećnice ili kanti za smeće. Ako vas svaki put kada otvorite frižider zapuhne kombinacija namirnica, jednostavno u njega stavite posudu sa sodom i ona će pokupiti mirise. Isto možete učiniti i sa zamrzivačem, ili prostorom ispod sudopera. To može biti i trajno rješenje. Sodu mijenjajte svaka tri mjeseca ili češće ako su mirisi intenzivniji.
Na isti način možete ukloniti mirise iz mikrovalne pećnice, ako posudu sa sodom ostavite u njoj između korištenja ili možete brzinski u mikrovalnoj prokuhati vodu sa sodom, a potom ju iznutra obrisati papirnatim ručnikom ili krpom. Neugodne mirise u kanti za smeće možete izbjeći ako po dnu, ispod plastične vrećice, prospete malo sode.

- hvala m