Glavna jela i predjela - Govedji ili pileci gulas

Ja koristim veliku sherpu od 5 Litara.

- 1 kg pilecih grudi ili govedine isecene u kockice (2 cm x 2 cm)
- 3 velika luka, isecena tanko
- 5 cenova belog luka (smrskanog)
- maslinovo ulje – nekoliko kasika, samo da dno serpe se naulji da meso ne zagori
- 1 crvena paprika (isecena na kockice)
- 1 celer (isecen u sitne komade)
- sargarepe (isecene u malo komade). mozete koristiti bundevu ili slatki krompir umesto sargarepe
- Vegeta
- crvena paprika, mleveni crni biber, bazilika, ruzmarin, majcina dusica, oregano
- 8-9 krompira srednje velicine
- voda

Pripremanje: U veliku i siroku serpu dodajte maslinovo ulje, meso iseceno na kockice i luk. Dodajte Vegetu svuda u tankom sloju. Dodajte crvenu paprika svuda, zajedno sa bazilikom, ruzmarinom, majcinom dusicom, oreganom i biberom. Dodajte beli luk, crvenu paprika, celer i sargarepe. Kuvajte na srednjoj vatri, sa zatvorenim poklopcem, povremeno mesajuci sa drvenom kasikom, dok sva voda iz mesa ne ispari.

Kad voda ispari, dodajte krompire, pomesajte s mesom i ostavite da se sve kuva zajedno 1 minut, povremeno mesajuci, a onda dodajte vode dovoljno da prekrijete sve u serpi (nemojte dodati ni previse ni premalo vode). Promesajte sve i kuvajte na srednjoj vatri 1 h – 1.5 h, dok se meso i krompiri ne pocnu raspadati. Zgnjecite polovinu krompira u serpi sa drvenom kasikom tako da poguste gulas. Ako nije dovoljno gusto, mozete dodati sledecu smesu: u casu dodajte pola brasna i dovoljno vode da napravite veoma gustu smesu, ali da moze da sipa, promesajte da ne bude nikakvih grudvica. U gulas sipajte polako smesu od brasna, mesajuci sa drvenom kasikom non-stop dok se gulas ne pogusti. Probajte gulas, ako nije dovoljno slan, dodajte jos Vegete.

- Za govedinu dodajte vise crvene paprike (prekrijte meso dosta sa njom). Za piletinu dodajte isto svuda, ali u tankom sloju.
- Ako volite grasak, dodajte ga slobodno u gulas, 1 solja graska je dovoljna i napravice odlican ukus.

Prijatno!

- hvala e-s