Uradi sam - Susenje voca

SUSENE JABUKE I KRUSKE

Zdrave plodove jabuka i krusaka oljustite od kozice, prepolovite, ocistite od semena, a zatim susite u rerni na 50 C oko 2 sata, a zatim voce nanizite na kanap i okacite na promajno i prohladno mesto, moze da stoji na terasi, ali nikako ne treba biti izlozeno jakim suncevim zracima. Voce prekriti gazom da bi ste ga zastitili od insekata. Kad se voce potpuno osusi staviti ga u papirnu kesu na kojoj ste izbusili nekoliko manjih rupica, da bude vazduha i cuvati na suvom, prohladnom i tamnom mestu.
Ovo cuvanje osusenog voca vazi i za ostalo suseno voce za koje slede recepti:

VISNJE I TRESNJE
Zdravim plodovima otkinite peteljke, pa ih rasirite na cist stolnjak, prekrijte ih gazom i ostavite na promajnom mestu da se susi. Vazno je da voce cesto prevrcete, da bi se ravnomerno osusilo.

SUVE SLJIVE
Krupne i zdrave sljive operite i dobro obrisite cistom krpom, pokidajte im peteljke, poslazite u tepsiju oblozenu cistim belim papirom i stavite u mlaku rernu(oko 50 C) 2sata da se prosuse. Sljive iznesite na sunce, pa ih posle 3 dana vratite ponovo u rernu na 50 C oko 2 sata, pa ponovo na sunce. Ovo uradite jos jedanput. Posle treceg puta susenja sljiva u rerni, sljive nanizite na konopac, prekrijte gazom i okacite na promaji jos 2-3 dana.

KAJSIJE I BRESKVE
Kajsije i breskve operite,dobro obrisite i prepolovite, pa izvadite koscice, a zatim susite u rerni na 50C oko 2 sata. Voce nanizite na kanap, okacite na prohladno mesto i prekrijte gazom. Kad se kozica smezura i voce potpuno osusi, stavite ga u papirnu kesu, na kojoj ste izbusili nekoliko rupica i cuvajte na tamnom i hladnom mestu.

- hvala kriska