Birtija - Biografija

Birtija je Punk grupa iz Beograda, (ta─Źnije, sa Dor─çola) nastala u aprilu 2006. godine.
Sviraju Oi! / Streetpunk sa Ska i Reggae elementima, tekstovi su im uglavnom vezani za alkohol i njegove propratne pojave što im je donekle i zaštitni znak.
Grupa je oformljena uglavnom od ─Źlanova nekada┼ínjih "Cokula" koji su odlu─Źili da u Birtiji spoje ono ┼íto im najbolje ide, pivo i pank.
Prvobitnu postavu ─Źine: Vajagi─ç [Miki Pirs, (ex)Cokule] peva─Ź, njegov kum Bambulovi─ç [Miki Pirs, (ex)Cokule] za basom, Mi─ça [Sunshine, (ex)Jogurt] gitara i ┼áone [Noumplex, (ex)Cokule, (ex)Crewcore] za bubnjevima.


Birtija: S' leva na desno
gornji red: Vajagić, Marko, Šone,
donji red: Pegan, Mi─ça, Bambulovi─ç.
Odmah po─Źinju sa koncertima po mnogim beogradskim klubovima (Dolar, Kugla┼í, Danguba,...)
gde sviraju sa bendovima: High Stakes, B.O.L., Prili─Źno prazni, Cepeni ─çunci, Radni─Źki kombinat,...
Ubrzo snimaju svoj prvi album pod prigodnim nazivom "Prva tura" koji je izdat za Bad Man Records krajem iste godine.
Na albumu se našlo 11 pesama od kojih devet autorskih i dve obrade, i to:
Pijana (Rolling Stones - Paint It Black) & Kako si lepa (Madness - My Girl).

Za pesmu "Kako si lepa" je napravljen i spot (crno-beli) snimljen u tada┼ínjoj "Arkadi" (kafi─çu na Dor─çolu) u izuzetno jeftinoj produkciji, naime njihov drugar Velja je sve snimano u sekvencama digitalnim foto-aparatom pa je to kasnije izmontirano. Taj spot je po─Źetkom 2007. objavljen na promotivnom multimedijalnom singlu "Kako si lepa" (opet za Bad Man Records). Singl je sadr┼żao pesmu u mp3 formatu, kao i spot u TV i produ┼żenoj verziji. Izdat je u ograni─Źenom tira┼żu od 100 primeraka koji su na koncertima podeljeni prijateljima i ostalim fanovima.

U aprilu 2007. dolazi do promene u postavi, Mi─ça odlazi zbog obaveza sa Sunshine-om, a njegovo mesto na gitari preuzima Marko [B.O.L.]. Birtija nastavlja sa koncertima, a krajem godine ulazi u studio i snima drugi po redu album "Solotrinker". Nakon toga ponovo dolazi do promene u postavi, Bambulovi─ç koji basira istovremeno u dva benda odlu─Źuje da napusti Birtiju i nastavi da svira samo u Miki Pirs-u. Umesto njega dolazi Mari─ç [┼áaht, Direktori], ali ubrzo i on odlazi da bi na kraju mesto basiste preuzeo Pegan [Dead Rise, Noumplex, (ex)Cokule, (ex)Crewcore] ┼íto je i sada┼ínja postava benda.

Album Solotrinker izlazi po─Źetkom 2008. godine, donosi 12 novih pesama me─Ĺu kojima i nekoliko obrada: Julija (B.O.L.), Dok ─Źeka┼í sabah sa ┼íejtanom (Zabranjeno pu┼íenje), Drinkin' (Bob Marley - Jammin').

U maju 2008. godine snimaju singl sa dve pesme: Plo─Źe & Judge Dread koji izlazi po obi─Źaju za Bad Man Records.

Diskografija:

Prva tura (Bad Man Records, 2006) [CD]
Kako si lepa [singl] (Bad Man Records, 2007) [CD]
Solotrinker (Bad Man Records, 2008) [CD]
EP Plo─Źe/Judge Dread (Bad Man Records, 2008) [CD]

______________________________________________________________________________________________________________________