Gustafi - Biografija

Grupa Gustafi nastala je 1980. pod imenom Gustaph y njegovi dobri duhovi u Vodnjanu, mjestu kraj Pule, u postavi Edi Maru┼żin, ─îedomir Mo┼ínja, Vlado Maru┼żin, Livio Morosin i Igor Arih.

27.12.1980. odr┼żavaju u Vodnjanu prvi javni nastup na dan koji od tada slave kao svoj ro─Ĺendan. Grupa po─Źinje ubrzo sa nastupima van Istre, pa ve─ç 1981. sviraju po Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu itd., da bi istaknutim nastupom u finalu YURM-a iste godine stekla status kultne alternativne grupe i kao takva nastupila i 1983. na Zagreba─Źkom bienalu sa Laibachom. ─îinjenica da je samo dvije godine prije na istom bienalu nastupio Gang Of Four, Elektri─Źni Orgazam, Haustor, ┼áarlo Akrobata, Classix Nouveaux i Laboratorija zvuka dovoljno govori o snazi i "rejtingu" Gustafa na samim po─Źecima. Grupu potom napu┼íta Igor Arih koji seli u Ljubljanu na studije gdje ┼żivi i danas, bave─çi se tr┼żi┼ínim komunikacijama u kojima sti─Źe zavidan image i priznanja. Grupa se u me─Ĺuvremenu ┼íiri i mijenja postavu, da bi 1985. snimila u Ljubljani prvi LP pod nazivom V u izdanju onda┼ínje Dokumentarne.

Kako se tada profesionalno nije moglo ┼żivjeti od takve glazbe, ─Źlanovi grupe odlu─Źuju paralelno svirati i ga┼że po hotelima, restaurantima, brodovima, svadbama i sli─Źnim mjestima, sve s ciljem pre┼żivljavanja. Naravno cijelo vrijeme evoluiraju u glazbenom smislu, pa se djelomi─Źno po─Źinje gubiti onaj njihov eksperimentalni ┼ítih kojeg posebno zamjenjuju etno utjecajem istarske narodne kante. 1990., umorni od tezgarenja napu┼ítaju definitivno komercijalnu glazbu i vra─çaju se autorskom radu i nastupima po istarskim o┼ítarijama, da bi krenuli 1992. u tzv. O┼ítarijadu koja nikad nije zavr┼íila (napomenimo da su od onda odsvirali preko 800 nastupa samo po Istri). Pritom dolazi do konstantnih izmjena u bandu, odlazi 1992. godine i Livio Morosin, koji nastavlja briljantnu karijeru kao tekstopisac i autor ve─çine glazbe Alena Vitasovi─ça, ali sr┼ż banda ─îedo, Vlado i Edi ostaju u grupi do dana┼ínjeg dana. 1994. objavljuju za pulski Adam records prvi CD Tutofato, za koje objavljuju jo┼í 1995. CD Zarad tebe sniman u Studiju Radio Pule, da bi 1997. objavili CD Sentimento muto sniman u Novom Mestu, Studio rec Luca. Potom prelaze u zagreba─Źku izdava─Źku ku─çu Dancing bear i 1999. u istom studiju u Novom Mestu snimaju CD Vra─çamo se odmah koji mnogi glazbeni kriti─Źari progla┼íavaju albumom godine, a zajedno sa Sentimento muto stavljaju u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj. Album Na minimumu objavljuju u prolje─çe 2002. sa nesmanjenim uspjehom kod kriti─Źara kao i kod publike. Na tom albumu jo┼í pro┼íiruju i osuvremenjuju spektar svog glazbenog interesa, tvore─çi tako osebujan glazbeni izri─Źaj koji je konglomerat svega onoga ┼íto su slu┼íali i svirali tijekom bogate karijere. Neki kriti─Źari vole isticati tex-mex, istarsku narodnu kantu, blues, cajun...
2004. godine izlazi kompilacija pod nazivom The Gust Of, album koji je obilovao pjesmama koje pokraj onih njihovih "velikih" hitova nisu uspjele do─çi do izra┼żaja, a godinu poslije slijedi Tampon Vol. 1 s tri nove pjesme te sa svim do tada snimljenim spotovima.
Prvi studijski album nakon albuma Na minimumu izlazi 2006. godine, pod nazivom F.F.. Jo┼í je uvijek to ona ista mje┼íavina tex-mexa, amerikane, rock'n'rolla i world muzike za─Źinjene s genijalno┼í─çu vo─Ĺe benda Edija Maru┼żina, koja se u novije vrijeme zove "freak folk" (F.F.).

Sada┼ínju postavu koja nikad nije fiksna ─Źine Edi Maru┼żin (vokal i gitara) koji je ujedno i autor tekstova i glazbe, Vlado Maru┼żin (gitara), ─îedomir Mo┼ínja (bubanj), Edin Pecman (harmonika i klavijature), Vedran Ru┼żi─ç (bas), Boris Mohori─ç (truba i vokal), Tomislav Kopriv─Źevi─ç (trombon), Ana Ljuti─ç (vokal) i Tuna Dominik (truba) koji sa u┼żitkom i veseljem kre─çu u svaki nastup popularno nazvan ┼átala.


Diskografija:

V (1985., Dokumentarna)
Tutofato (1994., Adam records)
Zarad tebe (1995., Adam records)
Sentimento muto (1997., Adam records)
Vra─çamo se odmah (1999., Dancing Bear)
Na minimumu (2002., Dancing Bear)
The Gust Of (2004., Dancing Bear)
Tampon Vol. 1 (2005., Dancing Bear)
FF (2006, Dancing Bear)


Izvor:
http://www.terapija.net/
http://www.ipazin.net/gustafi/