Atheist Rap - Biografija

Sve je počelo tako što je poznati menadžer Teča Morales tražio pet lepih momaka za boy bend...

Ma jok,ovako je to bilo.

Da bismo otkrili korene nastanka ATHEIST RAP-a treba se vratiti u daleke 80-te.kada su se neki od budućih članova benda neizlečivo zarazili pankom. Tada su sa svojom ekipom oformili FLUOREL TAČKAŠ,bend koji je žario i palio po novosadskim fiskulturnim salama,po kojima se tada često sviralo. Posle nadasve preteranog koncerta Ramba Amadeusa na novosadskom MAŠINCU 29.11.1988. dva gradska frika,dr.Pop i Pećinko pokreću inicijativu za stvaranje benda. Iz već pomenutog Tačkaša u Ateiste dolaze Radule(gitara) i Zare(bass), a za bubnjeve seda iskusni Goja(KAPETAN LESHI, FEAR OF DOG, fanzin BOLJI ŽIVOT). Pomenuti vokalni tandem nije baš imao nekog pevačkog iskustva,što im nije smetalo da se u tome nikada dodatno ne edukuju,ali upravo njihovim učešćem udahnuta je dodatna doza pozitivnog duha. Kao zvaničan datum rodjenja benda vodi se datum prvog nastupa, 22.05.1989. Put od proba punih dobre zajebancije do lokalnih koncertnih heroja bio je kratak. Krajem '89. bendu se na bubnjevima pridružuje Atzke(FLUOREL TAČKAŠ,ELBA),a svestrani Goja prelazi na gitaru. Početak i uspon Atheist rap-a je neraskidivo vezan za klub ŽUTA KUĆA, gradsku oazu novosadske subkulture,u kojoj su Ateisti vežbali,izlazili,pili,živeli i ostalo,dok je gamad na vlasti nije srušila i izvadila temelje,majku im jebem.

Vihor ratnih sranja sa početka 90-ih bespovratno je odneo prvi kompakt disk izdat na ovim prostorima. Bio je to EP sa 4 pesme pod naslovom KOMPAKT DISK,koji nikada nije došao sa štampe iz Yugotona,te u tom obliku nije ni objavljen. Na prisilu od strane Teče Moralesa(menadžer,gitara,volan) i Gazda-Voje Žugića(za tu priliku SCORNED RECORDS,fanzin TRI DRUGARA) bend odgovara snimaljem debi albuma MAORI I CRNI GONZALES(1993,reizdanje TIOLI 1994.). WARTBURG LIMUZINA i BLU TRABANT su dovezli Ateiste do prvih mesta top-lista,a album je proglašen za album godine 1993. na tada prestižnoj(i jedinoj) manifestaciji Brzi Bendovi Srbije. "Podzemnim" kanalima album stiže do svih krajeva naše bivše domovine.

U to vreme iz benda odlazi Goja,a petorka Ateista nastavlja da svira svuda gde su to uslovi iole dozvoljavali. Doza bunta i optimizma koju su tada nosili bila je neophodna gologuziji, koju su i sami dostojanstveno predstavljali. Uspeli nastupi i dogodovštine sa putovanja dali su bendu inspiraciju za dalje stvaralaštvo. 1995. izlazi drugi studijski album pod naslovom JA EVENTUALNO BIH AKO NJEGA ELIMINIŠETE (pegepeertees, reizdanje HI-FI RECORDS 1998.),koji ih približava široj publici. Serija dobrih svirki koja je pratila album je zaustavljena zbog Zaretove teške bolesti,sa kojom nije uspeo da se izbori. Preminuo je 14.02.1997. Bend zbija redove i dolazeći do zaključka da samo svirajući mogu oživeti uspomenu na svog drugara nastavlja sa radom. Na mesto basiste dolazi Leki (mladjani veteran iz bendova OVE SEZONE VEDRI TONOVI,TELEGRAM SAM,NAUČNICI,LUNA,LA STRADA,OBOJENI PROGRAM,LOVE HUNTERS,PLAVI PTIČIĆ PREPELIČIĆ,saradjivao sa bendovima RITAM NEREDA,BOYE i Borisom Kovačem,...),koji je u bendu od izdavanja Jebanja po potrebi svirao gitaru ili na basu menjao Zareta,a bend kreće na ranije zakazanu turneju po Sloveniji,gde su svojim fanovima i sebi potvrdili razlog postojanja. Sledi rad na albumu DRUGA LIGA ZAPAD(1998,HI-FI RECORDS),nakon čijeg izdavanja se bendu priključuje Barbun(LOŠ SPOJ,RITAM NEREDA,BOYE). 2000-te godine Ateisti uzimaju učešće u kampanji VREME JE...IZADJI NA CRTU,koja je za cilj imala da motiviše mlade da izađu na izbore. Oktobra iste godine bend svira u zagrebačkoj MOČVARI, puljanskom ULJANIKU i u riječkom PALAHU.

2001. izlazi kompilacijski album PREDSEDNICI PREDSEDNIŠTVA PREDSEDNIKA (HI-FI REC.) ,koji prati totalna koncertna neaktivnost i nerad. Bend napušta Pećinko,koji je i dalje ostao usko vezan za AR,i Barbun koji se posvetio solo karijeri,dok Radule(BOYE) počinje da svira bas u BONEBREAKER-u. Na mesto Barbuna dolazi Dulles(KNO,MITESERS,OUT OF CONTROL,BONEBREAKER,GBB,BOYE,...),transfuzija sveže krvi preko potrebna za rađanje mečke koja će postati poznata kao OSVETA CRNOG GONZALESA(MULTIMEDIA RECORDS,2005.),album snimljen u produkciji samog benda,rekordera u disproporciji između utrošenog vremena i efektivnog rada na snimanju i miksanju. Period koji prethodi izdavanju Osvete obeležili su malobrojni nastupi po festivalima(NISOMNIA,EXIT 03, ZAGREB OPEN AIR,Banja Luka,Sisak,Velika) i klubovima(MOČVARA(Zg), MONTE PARADIZO(Pu),BARAKA(Kutina)), zapaženi kako po maestralnosti i kvalitetu izvedbe,tako i po vešto odglumljenim scenama teškog pijanstva.

U potrazi za adekvatnom zamenom za Teču Moralesa,koji je nakon Jebanja odjezdio u sumrak i svitanje,kao jedini logičan izbor javlja se Zack Bardun(METALNI PECAROŠI),dugogodišnji sidekick fantastične n-torke Ateista,režiser spota ''Novosacki vašar’’,autor stručne studije “PR management za pod miškom”,poliglota, analfabeta,kosmopolita,šahovski komentator,enciklopedija YU-sporta,moralna gromada i prepredeni marveni trgovac prebogatog vokabulara i fascinantne elokvencije,koji svojim samopregornim angažmanom u sferi organizacije koncerata prepunjuje prethodno nastalu rupu i uveliko doprinosi da bendu krene na gore,to jest uzlaznom putanjom.

Krajem marta 2005. kreću na promotivnu turneju Osvete, i u tridesetak nastupa potvrđuju da nisu tamo neke babe; pedantno osmišljeno predstavaljanje publici uz more specijalnih scenskih efekata, uključujući sve žive scenske efekte, i efekte van scene, izbacilo ih je korak bliže zvezdama, ako ne i baš tu./au, kakva rečenica/ Izdvajaju se prvi Split u karijeri, na tvrđavi Gripe ("hvala ekipi"-kažu iz ekipe), oba koncerta u NS Time-u, gde je publika vozila bend, kao i drugi mini tour po Sloveniji.

2006.i sedma protichu takodje u živoj koncertnoj aktivnosti,koju prati pažljivo osmišljavanje i snimanje živog nastupa u dvd formatu,čijom će koncertnom promocijom turneja da se nastavi izdavanjem live cd-a,promocijom istog i doživotnim slavljenjem punoletstva. Od pedesetak nastupa u tom periodu izdvajaju se koncert u zagrebačkom «pauku»,splitskoj «kocki»,rodjendanski «rakija-gig» u beogradskom «living room-u»,hardcore performans na «moto-susretu 2007»na Petrovaradinskoj tvrđavi,nastup na «dirty old festival 2007» u Velikoj(uz Nomeansno,izmedju ostalih učesnika jednog od preteranijih festivala na ovim prostorima) i ovacije od strane narajcane publike na «exit 007».

Krajem decembra 2007. konačno izlazi spektakularni dvd “Live in KST”, kojim bend dokazuje da za snimanje dobrog koncertnog dvd-a nisu potrebne posebne pripreme,odgovarajuća oprema i raskošan stage, nego je dovoljno da bend izadje i odsvira prosečan koncert,a onda neka se Komandant Adam jebava sa tim. Specijalnom sinhronom tehnikom snimanja sa više kamera odjednom, ovaj video-materijal je naišao ne samo na pozitivnu reakciju kritike i publike, nego je i uskomešao svet nauke i bele tehnike.

U 2000 osmoj godini nastavlja se po već ustaljenom receptu,za naše prilike mega-gustim rasporedom nastupa (ukupno 42 što je rekord u novijoj istoriji benda),mahom u fino popunjenim klubovima, kao i na Vip INmusic festivalu u Zagrebu (uz razne druge takodje IN i fensi izvodjace) i na beogradskom Beerfestu,gde je demonstrirana snaga benda da izadje na binu i pri skoro punoj svesti pruži očekivani maksimum užitka. Paralelno sa brojnim koncertima intenzivira se rad na novom studijskom albumu- “Priče matorih pokvarenjaka”, koji će,po preciznom dugoročnom planu,svetlost dana ugledati krajem 2009. godine.

Početak naredne godine obeležava faza mirovanja “pritajeni tigar-debeli zmaj”. U aprilu 2009. bend kreće na turneju po regionu,kojom obeležava jubilarnih 20 godina “stihije koja iza sebe ostavlja remek-dela prirode”. Pesma “Igraš grubo” biva proglašena za nezvaničnu himnu hokejaške reprezentacije Srbije, a sam Nick Slaughter je rešio da svojim prisustvom uveliča neki od koncerata benda. A kaže Zgro da se sprema i objavljivanje neke monografije za novosacki SKC. Opet nas drugi teraju da radimo nešto. Tako je bilo i za Maore. I Jebanje.I za još puno drugih stvari koje su ispale super. Bar se nama tako čini. Nemamo pojma šta je to i kako izgleda, mislim ta,.monogamija.. Valjda nas neće sekcirati. Jel' nema neko drugi to da odradi? Aj' da mi to opet lepo gurnemo Memagu, pa nek' se on s tim zajebava.

Sve u svemu, nakon 0.20 vekova postojanja, 4 studijska albuma, jednog best of albuma, jednog dvd live izdanja i oko 597 koncerata ATHEIST RAP nastavlja sa akcijom VAŠ DINAR ZA NAŠ PROSPERITET! I tako do kraja sveta,u utorak 2000 neke.Preuzeto sa: http://www.atheistrap.net/