Električni Orgazam - Biografija

Polovinom januara 1980. godine, posle koncerta grupe Leb i sol, u beogradskoj kafani "Mornar" sedeli su Srdan Gojkovic Gile (roden 8. aprila 1961. u Beogradu), bubnjar grupe Hipnotisano pile, gitarista Ljubomir Jovanovic Jovec, takode u grupi Hipnotisano pile i orguljas Ljubomir Djukic. Dosli su na ideju da osnuju punk grupu Elektricni orgazam u kojoj je Gile trebalo da svira gitaru i peva, a Jovec da bude za bubnjevima.

Prvi nastup imali su pocetkom juna 1980. godine u maloj sali SKC-a kada su bili predgrupa grupi Hipnotisano pile, dakle sami sebi. Na tom koncertu nastupili su u postavi: Gile (gitara), Ljuba (klavijature), Jovec (bubnjevi), Goran Sinadinovic (gitara) i Marina Vulic (bas). Kada je u grupu dosao atraktivni bubnjar Goran Cavajda Cavke (ex Butik, roden 1962.), Jovec je presao na gitaru a Sinadinovic je otisao. Kasnije je radio sa sastavom Petar i zli vuci. Sa Cavketom su prvi put svirali na jednom zuru, a odmah zatim i na Paliluskoj olimpijadi kulture, kada su prekinuli nastup zbog loseg razglasa. U jesen iste godine na Omladinskom festivalu u Subotici izazvali su skandal energicnim nastupom koji je ukljucivao rusenje mikrofona, cinela i razbijanje sarenih sijalica koje su bile deo kicerajske scenografije. Odmah su bili diskvalifikovani.

Pocetkom 1981. godine uz grupe Idoli i Sarla akrobatu snimili su LP "Paket aranzman" na kome su bili zastupljeni pesmama "Krokodili dolaze", "Zlatni papagaj" i "Vi". Jugoton im je odmah dao sansu i prvi su od beogradskog novotalasnog trija snimili debi album. Bili su jedna od retkih grupa sa privilegijom da "odrastaju u javnosti". U produkciji Ivana Pike Stancica zabelezili su svoj autentican zvuk iz tog perioda u pesmama "Nebo", "Konobar", "I've Got a Feeling" (obrada The Beatles), te novim verzijama "Krokodili dolaze" i "Vi" (u kojoj peva Ljuba). U vreme rada na toj ploci, Cavke je sluzio vojni rok tako da je bubnjeve svirao Branko Kustrin Mango, clan Grupe I. U stilu punk dizajna omot je uradio Gile. Ploca je dobila vrlo dobre ocene kritike, a Elektricni orgazam je na koncertima regrutovao sve siri krug publike. Na osnovu te ploce Kris Bon (Kris Bohn), novinar magazina "New Musical Express", ocenio je Elektricni orgazam kao jedan od najuzbudljivijih nebritanskih sastava, pa je deo tiraza mogao da se kupi u Engleskoj.

U jesen 1981. godine grupu je napustila Marina Vulic, a na njeno mesto dosao je Jovan Jovanovic Grof. U isto vreme u grupu se vratio Cavke i u toj postavi su u novembru otisli u Poljsku. Odrzali su sest nastupa (cetiri u Varsavi, jedan u Krakovu i jedan u mestu Kalis). Nastup koji su 8. novembra odrzali u varsavskom klubu "Rivijera Remont" snimljen je na obicnom kasetofonu, a koncertni mini LP "Warszava 81" doneo je sest pesama u limitiranom tirazu od 2000 primeraka. Grubi snimak postproducirao je Slobodan Konjovic i on predstavlja veran dokument zvuka grupe, kao i reakciju publike koja nije cesto imala prilike da prisustvuje punk koncertima. Tokom izvodenja pesme "Konobar" doslo je do raspada zvucnog sistema u trajanju od pola minuta, a za to vreme je neko u publici bacio suzavac. Kratkotrajna pometnja i prekid nastupa zabelezeni su na ploci, kao i dve nove pesme "Leptir" i "Razgovori".

Sledeci LP "Lisce prekriva Lisabon" snimili su u ljubljanskom studiju "Tivoli" i producirali ga uz pomoc Tonija Jurija. Ploca je dobila naslov po ljubavnom romanu Barbare Kartland, a sedamnaest novih pesama predstavile su sasvim drugaciji Elektricni orgazam koji se prepustio videnju nove psihodelije. Naslov svake pesme bila je samo jedna rec, a u pesmama "Afrika" i "Alabama" (sa tekstualnom potkom Bertolda Brehta u videnju The Doors) deo teksta uz Gileta otpevao je Ljuba. U pesmi "Dokolica" Gile je iskoristio tekst iz neke socioloske knjige dok se u temama "Leptir", "Podstanar" i "Odelo" bavio klasicnim urbanim otudenjima. U pesmama "Alabama" i "Leptir" gostovao je trubac Pero Ugrin. LP je propratio singl sa pesmom "Dokolica" kao i dub verzijom iste pesme.

Sledeci diskografski korak grupe bio je pomalo neocekivani album "Les Chansones Populaires" objavljen 1983. godine. Na njemu su obradili Bouvijevu "The Man Who Sold The World" (koju je otpevao Ljuba Djukic), "Metal Guru" T. Rexa, "When The Music's Over" The Doorsa, a kao hit se izdvojila "Locomotion". Osam obrada producirali su Gile, Ljuba, Toni Jurij i Piko koji je svirao i bubnjeve, jer je Cavke bio u zatvoru. Na turneji sa njima opet je nastupao Mango.

Kada se Cavke vratio u grupu, uoci snimanja albuma "Kako bubanj kaze" napustio ih je Jovec. Po objavljivanju ploce 1984. godine iz grupe je otisao Ljuba koji se preselio u Njujork. Produkciju albuma "Kako bubanj kaze" radili su Gile i Grof, a kao gosti ucestvovali su Ivan Pajevic (gitara), Piko Stancic (bubnjevi), Goran Pojatic (klavir), Kire Mitrev (trombon), Ivan Svager (saksofon) i Goce Dimitrovski (truba). Kao pevaci su se smenjivali Gile i Ljuba. Materijal ih je vratio na vreme The Rolling Stonesa pocetkom sedamdesetih, sto su i dizajnom omota sugerisali. Na ploci se nasla pesma "Fras u supi" kao zvucni deo trilogije u okviru koje je David Albahari napisao istoimenu zbirku prica, a Milos Komadina u svojoj zbirci "Etika trave", pesmu istog naziva. Sve pesme je komponovao Gile, a Cavke je uradio muziku za "Pricam o tebi". Album je tirazno lose prosao i posle njega su zapali u personalnu krizu. U grupi je krace vreme gitaru svirao Ivan Pajevic, zatim Nikola Cuturilo, dok se na tom mestu nije ustalio Branislav Petrovic Banana (ex Pasta ZZ, Bezobrazno zeleno).

Uoci snimanja albuma "Distorzija" 1986. godine od grupe i muzike odustao je Grof, a na mesto basiste dosao je Zoran Radomirovic Svaba (ex Butik, Muzej Sarvan, Ljudska bica, Katarina II, Du Du A). Albumom "Distorzija" realizovali su pravi veliki povratak na scenu. Jednostavnim i nadahnutim rock'n'roll pesmama nanizali su seriju hitova: "Debela devojka", "Ja sam tezak kao konj", "Ne postojim", "Vudu bluz", "Kapetan Esid", "Sa la la". Na ploci se nasla i obrada "Lui Lui" Ricarda Berija (Richard Berry), materijal su producirali Piko i Gile, a omot je uradio slikar Radovan Hirsl. Koncertni album "Braco i sestre" snimljen je u klubu "Kulusic" oktobra 1986. godine. Plocu otvara efektna najava Drazena Vrdoljaka, u pesmi "Locomotion" kao gost peva Ljuba, a jedina nova pesma je "Bejbe, ti nisi tu", obrada "Out Of Time" The Rolling Stonesa.

Godine 1988. objavili su album "Letim, sanjam, disem" kojim su ponovili prethodnu formu i zabelezili uspesne "Igra rock'n' roll cela Jugoslavija", "Ti", "Poljubi me i priznaj mi", "Sve ste vi nase devojke". Plocu su producirali Gile, Piko i Teodor Jani (Theodore Yanni), kao gosti svirali su Nebojsa Antonijevic (gitara) i Sasa Lokner (klavijature). Album su promovisali koncertom na Tasmajdanu leta 1988. godine. Ubrzo su objavili plocu sa izborom najboljih hitova i posle toga grupa je prestala sa radom.

Krajem 1988. godine Gile je snimio poluakusticnu, ogoljenu, minimalisticki zamisljenu solo plocu "Evo, sada vidis da moze". Pomagali su mu Cavke, Koja, Vlada Divljan, Ljuba Djukic, Banana, Ivica Vdovic, Bajaga, Anton i Cane. Sem Giletovih pesama, na albumu je i "Mladi luk", obrada stare "Green Onions". Ploca je promovisana sa nakratko formiranom grupom Fanatici u kojoj su bili Divljan, Svaba i bubnjar Srba Radivojevic (Van Gogh). Cavke je ubrzo otisao u Australiju, a Gile je 1989. godine uradio muziku za omnibus film "Kako je propao rokenrol" i to za pricu "Nije sve u ljubavi..." koju je rezirao Vladimir Slavica. Njegove, Kojine i Divljanove pesme izasle su na ploci "Kako je propao rokenrol" (PGP RTB 1989.). Za film "Crni bombarder" Gile je sa Divljanom uradio songove, a samostalno je komponovao muziku za film. U akusticnoj verziji pesme "Sex, droga, nasilje i strah" Gile je pevao i svirao akusticnu gitaru, Milan Mladenovic usnu harmoniku a Cane je pevao u refrenu. Muzika za film objavljena je na istoimenom disku "Crni bombarder" (ZAM 1992.). Zoran Radomirovic Svaba je 1983. godine uradio muziku za film "Secerna vodica". Gile i Divljan su snimili ploce za nesto mlade: "Rokenrol za decu" (PGP RTB 1989.) i "Rokenrol bukvar" (PGP RTB 1990.) na stihove Ljubivoja Rsumovica i one su najprodavanija decja izdanja dekade. Obojica su glumili u predstavi "Rokenrol za decu" pozorista "Bosko Buha" koja je dozivela vise od sto izvodenja. Godine 1990. Gile, Vlada, Piko i Svaba snimili su album "Lutka koja kaze ne" (PGP RTB 1991.) na kome je gostovao i pijanista Sasa Sandorov, a pesme su napisali Vlada i Gile. Na koncertnim promocijama ploce umesto Pika pridruzio im se Cavke koji se vratio iz Australije i krajem 1991. godine Elektricni orgazam je obnovio aktivnost. Tokom pauze Svaba i Banana su sa klavijaturistom Zoranom Zagorcicem (ex Du Du A), gitaristom Ivanom Pajevicem i Vladom Funtekom za bubnjevima, svirali u grupi Trans. Plocu "Seks, droga, nasilje i strah / Balkan horror rock" snimili su u prolece 1992. godine. Na A strani je pet novih pesama. Temu "Mala lopta mentalna" zajedno su komponovali Gile i Cavke. Na B strani su zivi snimci starih hitova sa koncerta u Studiju M u Novom Sadu. Omot za plocu uradila je Linda Cavajda, Cavketova supruga. Na kaseti "Balkan horror rock II" nasli su se i drugi snimci sa novosadskog koncerta kao i "Svecane bele kosulje" i "Mjau Mjau" (iz filma "Crni bombarder") snimljene na rodendanskom koncertu Radija B 92.

Pocetkom 1992. godine Gile, Cavke i Svaba su sa Milanom Mladenovicem, Antonom i Canetom formirali antiratnu grupu Rimtutituki sa kojom su snimili singl "Slusaj 'vamo" u izdanju radija B 92. Septembra 1993. godine, Elektricni orgazam, EKV i Partibrejkers su sa zagrebackim Vjesticama svirali u Pragu i Berlinu na koncertima pod nazivom "Ko to tamo pjeva?". Oktobra iste godine, Elektricni orgazam je kao jedan od prvih bendova iz Srbije, gostovao u Ljubljani na koncertu sa Majkama iz Vinkovaca i Res Nullius iz Velenja. Pored toga, svirali su u Mariboru, Kopru i Humu. Tih godina su cesto nastupali po Makedoniji. Dupli album "Zasto da ne!" snimili su krajem 1994. godine i on predstavlja stilsku kombinaciju ploca "Lisce prekriva Lisabon" i "Distorzije", ali sa ukusom devedesetih godina. Sa njima su u to vreme svirali gitarista Dejan Radisavljevic Role (ex Revolveri), klavijaturista Zoran Zagorcic (ex Du Du A) a kao drugi bubnjar Srdan Zika Todorovic. Na ploci su gostovali Cane, politicar Nenad Canak (flauta), glumac Nenad Rackovic (prateci vokali) i Nesa Petrovic (saksofon). U nadahnutim pesmama bliskim akustici kao kompozitor pojavljuje se Banana, a pesmu "Dajem ljubav" komponovali su Banana i Zagorcic. Po Giletovoj ideji, omot i dodatni strip uradio je Leonid Pilipovic, gitarista sastava Dzukele.

Po objavljivanju ploce iz grupe je otisao Cavke i potpuno se posvetio sastavu Babe sa kojim je neobavezno svirao od osnivanja 1992. godine. Novi bubnjar postao je Vlada Funtek (ex Partibrejkers). Pocetkom 1995. godine, koncertom u beogradskom klubu "Prostor", grupa je obelezila petnaest godina rada. Sledeceg jula svirali su u londonskom "The Bottom Line" klubu. Tom prilikom Marina Vulic, koja od 1985. godine zivi u Londonu i bavi se video produkcijom, montirala je spot od materijala sa nastupa. CD "Zivo i akusticno" Elektricni orgazam je snimio na unplugged koncertu u novosadskom Studiju M 17. aprila 1996. godine. CD otvara najava Zdenka Kolara a pored pesama iz repertoara grupe, obradjen je i stari hit Korni grupe "Magicna ruka". S grupom su svirali novi bubnjar Milos Velimir, a kao gosti Margita Stefanovic, klavir i "Farfisa" orgulje, Boris Bunjac, udaraljke i Deze Molnar, saksofon.

Paralelno sa radom u Orgazmu, Gile je i clan Vlada Divljan Old Stars Benda, producirao je njihov zivi CD "Odbrana i zastita" (B 92 1996.) i sa njima je snimio CD "Sve lazi sveta" (Automatik 2000.). U okviru novoosnovane kuce Yellow Dog Records vecina albuma Elektricnog orgazma objavljena je na CD formatu, a koncertni "Warszawa '81." izdat je sa deset ranije neobjavljenih zivih snimaka. Od tih diskova, debi album ima bonus od tri pesme koje su se nasle na "Paket aranzmanu", "Lisce prekriva Lisabon" kao bonus dub verziju "Dokolice", "Kako bubanj kaze" sadrzi dodatak pesme "Tetovirane devojke" (B strana singla iz tog perioda) i ranije neobjavljenu "Slatka mala devojcica". Na disku "Balkan horror rock" kao bonus su objavljene "Hodam sam kao zombi" (ranije neobjavljena u verziji u kojoj peva Gile) i koncertni snimci koji su se pre toga pojavili samo na kaseti "Balkan Horror rock 2".

Elektricni orgazam je svirao u Bugojnu 10. jula 1998. godine na koncertu na kome su nastupili sastavi sa prostora bivse Jugoslavije. Bili su zvezde veceri. Uz Gileta i Bananu sa grupom su u to vreme svirali basista Zdenko Kolar i bubnjar Ivan Rankovic (ex Tvrdo srce i velike usi, EKV).

Povratnicki CD "A um bum" objavili su krajem 1999. godine. Za bubnjevima je opet bio Milos Velimir, a u pesmama su gostovali brojni veterani jugoslovenskog rocka: Kornelije Kovac, Branko Marusic Cutura, Bata Kostic, ali i mladi, Slobodan Misailovic (klavijature), Srdan Todorovic i Ivan Rankovic. Kataklizmicne crteze na omotu diska uradio je Gile, a veci deo pesama baziran je na akusticnom zvuku u maniru Boba Dilena. U pesmama "Gde da nadem takvu devojku" i "Ja nisam znao neke stvari", Banana je otpevao glavni vokal.

Maja 2000. godine Elektricni orgazam je odrzao uspesan nastup u zagrebackom klubu "Tvornica". Drugi koncert u klubu "KSET" otkazan je jer je policija kod Gileta otkrila 0,22 grama heroina. Proveo je noc u zatvoru, a ujutru je pusten uz kaznu od 250 DEM. Afera je dobila veliku medijsku paznju a policajci su u zatvoru Giletu trazili autogram i slikali se sa njim.

Tokom 1996. godine Gile se ogledao u novinarstvu. Intervjuisao je kolege Vladu Divljana i Marka Brecelja za muzicke novine. Gile je osnovao klupski bend Stoned Rollers Expirience u kome je svirao bubnjeve, a uz njega su tu bili Melina Apia (Melina Appiah), vokal, Banana, gitara i Zdenko Kolar, bas. Na nastupima su svirali obrade stranih hitova s kraja sezdesetih godina. Jedno vreme Gile je na radiju B 92 u nocnoj emisiji "Histerija rock'n'rolla" pustao staru muziku. Jos u vreme rada sa grupom, Cavke je ispoljavao interesovanje za glumu, tako da je imao kljucnu ulogu u TV rock operi "Kreatori i kreature", glumio je u diplomskoj drami "Telefomanija" Milutina Petrovica, ucestvovao u radu na filmu "Crna Marija" i u filmu "Kako je propao rokenrol". Gile i Cavke su glumili u TV drami "Sava Sumanovic", a Gile je imao epizodu u fiilmu "Crni bombarder". Cavke je 1994. godine igrao Marka Bolana u predstavi "Zigi - Zvezdana prasina" Bitef teatra, a 1995. godine glumio je vodica kroz duhovno opustoseni Beograd u filmu "Geto - tajni zivot grada". Ne docekavsi premijeru filma, tesko bolestan otisao je u Tasmaniju gde je i umro 16. februara 1997. godine. Septembra 1997. godine izdavacka kuca Sound Of Islands objavila je u malom tirazu Cavketov solo CD "Regression" na kome je zabelezio sesnaest tema u kojima se bavi improvizacijama, tehno zvukom i standardnim rock formama.