Jinx - Biografija

Malo je koji bend na svijetu svojoj karijeri dodao tako lijep, otvoren i optimističan epitaf kao Jinx.

Prvi album Sextaszy (1995) predstavlja na neki način Jinxe prije Jinxa kakve poznajemo, bez Berka na bubnjevima i Samira na basu, bez Jakše i Pavlice, na engleskom jeziku kojeg se tako dugo i tvrdoglavo nisu željeli odreći. Sextaszy, kao jedan od prvih cjelovitih proizvoda producentskog tandema braće Muratović, posjeduje šarm prve ploče, slatki okus otkrića sa rijetkim pop draguljima poput 'Little Devil', 'Let's Talk About', 'Good Times In Bed'...

Dvije godine kasnije slijedi album Second Hand s i danas aktualnim hitovima poput Smijem se i Brazila.

Album Pompei (1999) sadrži deset novih glazbenih uradaka, koje autorski potpisuje Coco Mosquito, osim pjesme Kashish, za koju glazbu potpisuju članovi grupe Jinx, a tekst Coco Mosquito.
Album Pompei sniman je u studijima Tivoli - Ljubljana i Funhouse - Zagreb tijekom veljače, ožujka i travnja, te miksan u ljubljanskom studiju Tivoli uz pomoć ton majstora Ace Razbornika.
Za prvi single izabrana je pjesma Koliko suza za malo sna, za koju je snimljen i spot.

Sljedeći, a po svemu tada sudeći i posljednji album Avantura počinje (2001), sasvim je slučajno stavila tri točke na blistavi niz albuma koji su uspješno vratili dignitet hrvatskoj pop glazbi; nikakvih zadnjih misli i skrivene ironije nije bilo u trenutku davanja naslova posljednjem studijskom projektu benda.

Nakon Avanture uslijedio je razlaz benda, a mnogi su (vrlo opravdano) smatrali kako su se Jinxi povukli na samom vrhuncu svoje karijere.

No, 2007. bend se ponovno okuplja i za Dallas Records kao izdavača objavljuje novi album Na zapadu te su fanovi dobili još jednu priliku uživati u izuzetnim vokalnim izvedbama pjevačice Yaye i njenog osebujnog benda.

Jinxi su skinuli urok s hrvatske pop glazbe devedesetih, a nastavljaju s takvim radom i u (n)ovom desetljeću.

Oni su mala, ali nevjerojatno uspješna tvornica hitova sposobni u jednoj pjesmi, jednom savršenom pop trenutku, ujediniti ukuse kao da ih baš ništa ne dijeli. Usamljeni čuvari mainstreama u zemlji koja ga je davno izgubila, vrlo su brzo postali kategorija za sebe. Od 1997. kada nam je Second hand razvukao osmijeh preko lica, pa sve do ulaska u neke nove, još nepoznate avanture, nije ih se moglo zaobići – dokazivali su reputaciju svakim sljedećim hitom i rasprodanim koncertom.DISKOGRAFIJA:

- Sextaszy (kaseta u 400 primjeraka, 1995.)
- Second hand (Aquarius Records, 1997.)
- Pompei - ljetna ploča katastrofe (Aquarius Records, 1999.)
- Avantura počinje (Aquarius Records, 2001.)
- Na zapadu (Dallas Records, 2007.)


Jinx - MySpace