Teška Industrija - Biografija

BIOGRAFIJA BENDA

Klavijaturista Gabor Lenđel rođen je u Subotici 1951. godine, a 1964. godine je osnovao tinejdžersku grupu Suze mladog krokodila u kojoj je svirao gitaru. Godine 1970. Mihajlo Kovač (Kornelijev brat) na Omladinskom festivalu u Subotici izvodi njegovu pesmu "Padao je sneg" i osvajaju prvu nagradu publike. Jedno vreme Lenđel svira orgulje u grupi Rok. Početkom sedamdesetih aktivno se bavi atletikom, a u vreme dok je bio reprezentativac, radi kao muzički producent u emisiji "Veče uz radio" I programa Radio Beograda. Zatim prelazi u Sarajevo i 1974. godine osniva grupu Teška industrija. Pored njega, originalnu postavu čine: Vedad Hadžiabdić, gitara (ex COD), Ivica Propadalo, bas gitara (ex COD), Senad Begović, bubnjevi (ex Formula 4), Fadil Toskić, vokal. Tekstove im je pretežno pisao Duško Trifunović. Pravu afirmaciju dobijaju tek dolaskom pevača Seida Memića Vajte (ex Veziri). Septembra 1975. godine u grupu dofazi basista Sanin Karić (ex Formula 4).

Prvim singlovima "Karavan" i "Kolika je Jahorina planina" (obrada narodne), nude pevljivi hard rock kome je težište na Lenđelovim orguljama. Na debi albumu "Ho ruk", objavljenom 1976. godine predstavljaju se pesmama "Od Olova do Trnova", "Koncert tročinski" i drugim za koje su tekstove pisali Duško Trifunović, Ranko Boban u Dušanka Haleta. Leta 1976. godine grupa učestvuje na Splitskom festivalu sa tipičnom zabavnjačkom pesmom "Život je maskenbal" kojom postižu uspeh. Krajem godine iz benda odlazi Vajta, osniva grupu Zmaj od Bosne, sa kojom učestvuje na BOOM festivalu 78. a potom započinje solo karijeru, dok Sanin Karić prelazi u Bijelo dugme.

Teška industrija tada ima temeljne kadrovske promene. Novi pevač postaje Goran Kovačević, basista Aleksandar Kostić, bubnjar Munib Zoranić, a klavijaturista Darko Arkus. Drugi LP "Teška industrija" producirao je Nikola Borota, muziku je radio Lenđel a većinu tekstova Duško Trifunović. Tekst za pesmu "Ala imam ružnu curu" napisao je Ranko Boban, a ispostavilo se da je muzika uzeta od mađarskog sastava Škorpion, ali nije potpisana, što je izazvalo solidan skandal. U pesmi "Štefanija", Lenđel se ogleda kao pevač (pola teksta je na mađarskom), "Položio sam ruke u travu" potiče iz perioda rada sa grupom Rok, a na albumu je i epska balada "Nikola Tesla". Oktobra 1977. godine Lenđel odlazi u JNA i napušta grupu.

Ostatak članova pokušava da nastavi pod istim imenom, ali bez većeg uspeha. Godine 1978. objavljuju LP "Zasviraj i za pojas zadjeni", a jula meseca sviraju po Poljskoj. Goran Kovačević sa Ipetom Ivandićem i Lazom Ristovskim snima solo ploču "Prvak svijeta" (Diskoton 1982.), a Teška industrija 1984. godine objavljuje LP "Ponovo sa vama" u postavi Vedad Hadžiabdić (gitara, autor muzike). Narcis Lalić, vokal, Munib Zoranić, bubnjevi, Sead Trnka, bas i Zoran Krga, klavijature. Tekstove na toj ploči pisali su Duško Trifunović, Vedad Hadžiabdić, Husein Vladović i Mladen Vojičić Tifa. Po odlasku iz grupe, Lenđel se preselio u Novi Sad, zaposlio u produkciji Radio Novog Sada, gdeje radio kao producent i aranžer. Jedno vreme je sarađivao sa Ljubišom Ristićem u Subotici u okviru KPGT-a.

Godine 1995. švajcarski izdavač Krin music objavio je kompilacijski CD Teške industrije na kome su se našle pesme sa njihovih albuma, a gitarista Vedad Hadžiabdić, kao jedini stari član, za istu kuću snima CD "Ruže u asfaltu" kojim pokušava da nastavi život grupe.

Diskografija

Singlovi

"Karavan" / "UFO" (Jugoton 1975.)
"Kolika je Jahorina planina" / "Kovači sreće" (Jugoton 1975.)
"Kadija"/ "Šta je rekla Ana" (Jugoton 1975.)
"Životje maskenbal"/"Našem putu kraja nema" (Jugoton 1976.)
"Štap" / "Nepoznata pjesma" (Jugoton 1976.)
"Alaj mi je večeras po volji" / "Ja i ti i ljubav naša" (Jugoton 1977.)
"Igraj mala opa, opa" / "Otišla je ljubav moja" (Jugoton 1977.)

Albumi

"Ho ruk" (Jugoton 1976.)
"Teška industrija" (Jugoton 1976.)
"Zasviraj i za pojas zadjeni" (Jugoton 1978.)
"Teška industrija i S, M. Vajta" (Jugoton 1981.)
"Ponovo sa vama" (Sarajevo disk 1984.)
"Ruže u asfaltu" (Art Of Voice - Megaton 1996.)
''Kantina'' (Croatia Records - 2006)