Pekinška Patka - Biografija

Grupa je nastala pod uticajem engleskog punka u jesen 1978. godine. Osnovali su je pevač Nebojša Čonkić Čonta koji je u to vreme predavao elektrotehniku u srednjoj školi, gitarista Sreten Kovačević Sreta, bubnjar Laslo Pihler (ex Laboratorija zvuka, Kafe ekspres), basista Borislav Oslovčan i gitarista Boško Prosenica (ex Direktori) Uoči osnivanja grupe, Sreta je imao svoj sastav Kafe ekspres sa kojim je na Mašincu svirao igranke, a Čonta se povremeno penjao na binu, pevajući strane standardne rock hitove.

Leta 1978. godine Čonta je otišao u London i vratio se sa idejom o izgledu i zvuku novog benda. Prvu svirku imali su u novosadskom klubu 24, ali je koncert prekinut jer su organizatori bili zapanjeni njihovim nastupom. Bazirali su svoje pesme na melodioznijem punk zvuku i ortodoksnom imidžu. Budući da su bili jedna od prvih grupa novog zvuka, Čonta je javnost zasipao izjavama tipa: "Mi smo prva značajna pojava u jugoslovenskoj rock muzici od Marka Novoselića i Ive Robića". Nastupali su na festivalu BOOM 78 u Novom Sadu i na Subotičkom festivalu 1979. godine gde su dobili drugu nagradu publike i dobro uzdrmali medije. Njihovi pregovori sa PGP RTB-om završili su neuspehom, a posle nastupa u zagrebačkom Kulušiću potpisali su ugovor sa Jugotonom. Producent njihovog prvog singla sa pesmom "Bela šljiva" bio je Slobodan Konjović i dobar prijem te ploče omogućio im je snimanje debi albuma "Plitka poezija".

Konjović je pesme miksovao u svom stanu, a ploča je rezana u Frankfurtu. LP je bio završen u jesen 1979. godine, ali je zbog Titove bolesti objavljivanje odloženo. Pojavio se u leto 1980. godine i promovisan je na splitskom festivalu. U to vreme Sreta je počeo da uvežbava saksofon, a na mesto gitariste je došao Zoran Bulatović Bale, dok je bas svirao Mare Vukmanović. Singl "Bolje da nosim kratku kosu" predstavlja malu himnu punk pokretu a sledeći, na kome je obrada pesme "Bila je tako lijepa" iz repertoara Dragana Stojnića, donosi klasičnu muzičku diverziju, inspirisanu negiranjem tradicije u maniru Sex Pistolsa. Početkom jeseni Sreta napušta grupu i sa mlađim muzičarima formira ska sastav Kontraritam, sa kojim objavljuje LP "Kontraritam" (Jugoton 1982.).

Drugi LP Pekinške patke "Strah od monotonije" ponovo je snimao i producirao Sloba Konjović. Ploča donosi sasvim drugačiji zvuk, inspirisan domaćom i engleskom novotalasnom scenom, ali zbog nekomunikativog materijala, ne pobuđuje veće zanimanje. Po objavljivanju ploče, 1981. godine grupa prestaje sa radom. Čonta se povlači iz muzike, a 1992. godine odlazi u Kanadu gde i danas živi. Sreta se već godinama bavi ozvučavanjem koncerata

Diskografija

Singlovi
"Bela šljiva"/"Biti ružan, pametan i mlad" (Jugoton 1979.)
"Bolje da nosim kratku kosu" / "Ori ori" (Jugoton 1980.)
"Bila je tako lijepa" / "Buba-rumba" (Jugoton 1981.)

Albumi
"Plitka poezija" (Jugoton 1980.)
"Strah od monotonije" (Jugoton 1981.)