Upišite mišljenje

BELI ZEC (31 Jan 2012)
Izvanredna biografija srpskog seljaka i austrijskog frajkora Đorđa Petrovića iz šumadijskog sela Viševca, koji je u istoriju ušao kao Karađorđe, vođa srpskog naroda u periodu Prvog srpskog ustanka 1804-1813, ali istovremeno i istorija toga vremena, minuciozno predstavljena kroz priču o životu Velikog Vožda srpskog, njegovom poreklu i podvizima, kao i njegovim negativnim stranama - prekosti, strogosti, apsolutizmu i, nadasve, naklonosti prema ratu kao konačnom rešenju pitanja nezavisnosti Srbije, zbog čega je i ubijen 1817. u Radovanjskom lugu.

Knjigu je napisao poznati istoričar sa kraja 19. i početka 20. veka Milenko Vukićević, koji je ceo svoj radni angažman posvetio istraživanju života Karađorđa, njegovih predaka i potomaka, kao i njegovog vojnog, političkog i diplomatskog rada.

Knjiga je objavljena nakon Majskog prevrata, kao jedna u nizu publikacija o dinastiji Karađorđevića napisanih i objavljenih povodom smene dinastija. Za razliku od većine ostalih knjiga iz tog niza, koje su u znatnoj meri gajile udvorički pristup, Vukićevićeva knjiga je bila i ostala možda najobjektivniji izvor informacija o Karađorđu i njegovom vremenu. Ovo je ozbiljna knjiga i sasvim solidna literatura za proučavanje epohe Prvog srpskog ustanka, Karađorđevog uticaja na stanje u državi i uticaja velikih sila na Srbiju i odnose Srbije i Turske.

Jezik kojim je knjiga napisana odgovara vremenu objavljivanja, uz napomenu da se čitalac često oseti uskraćenim za neku informaciju, nagoveštenu u do tada pročitanom tekstu. Iz tog razloga savetujem vođenje beleški prilikom čitanja, jer je vrlo teško pratiti tok događaja u kondenzovanom obliku, a da ne dođe do previđanja bitnih činjenica i propuštanja odgovora na ranije postavljena pitanja.

Moja ocena: